محدودیت برای تجار ایرانی کاهش یافته است
رونق کسبوکارها در دبی با اجرای موفق واکسیناسیون
در حالی که کشورهای مختلف در سراسر جهان در مواجهه با سویه اومیکرون ویروس کرونا، دوباره خود را برای ورود به قرنطینه آماده میکنند؛ در دبی شاهد شرایط متفاوتی از رونق کسبوکارها هستیم.
به نظر میرسد که امارت دوبی در کشور امارات متحده عربی با توجه به داشتن یکی از بالاترین نرخهای واکسیناسیون در جهان، اقدامات دولت برای جذب کسبوکارها و از طرفی کاهش تنشها با رقبای منطقهای، در میانه یک دوره شکوفایی قرار گرفته است.
در چنین شرایطی، رستورانها و مراکز پذیرایی مشتریهای بدون ماسک را میپذیرند، خریداران به بازار مسکن بازگشتهاند و گردشگرها دوباره اتاقهای هتلها را پر میکنند.
از سوی دیگر، میلیونرهای مهاجر به امارات متحده عربی میآیند و اگرچه ابتلا به کرونا بیشتر شده؛ اما همچنان از نقطه اوج قبلی در این کشور پایینتر است.
این شرایط، یادآور دسامبر سال گذشته در دبی است؛ زمانی که توریستها و اینفلوئنسرها از سراسر جهان برای فرار از قرنطینه در کشورشان و لذت بردن از شرایط مناسب آبوهوایی در زمستان، به دبی سرازیر شدند.
در آن زمان، سیاست درهای باز به افراد خوشگذران اجازه داد که میل فروخورده تفریح در شب سال نوی میلادی را در دبی برآورده کنند؛ اما پس از آن، موارد ابتلا به کرونا در این شهر رکورد زد و بیمارستانها پر از بیماران کرونایی شد.
حالا و یک سال بعد، نرخ بالای واکسیناسیون به دبی این احساس را داده که از کرونا در امان است و با وجود شیوع جهانی اومیکرون، تعداد موارد بستری و مرگ بر اثر کرونا در این شهر انگشت شمار است.
در حالی که بسیاری از کشورهای غربی شاهد توقف رشد آمار واکسیناسیون هستند، امارات متحده عربی گزارش کرده که 99 درصد از جمعیت بالای 12 سال در این کشور، حداقل یک دز واکسن زدهاند. جالب اینکه برخی از افراد در امارات تا کنون 5 دز واکسن دریافت کردهاند.
اما امارات متحده عربی برای واکسیناسیون، به واکسن چینی سینوفارم متکی بود و با وجود رشد آمار واکسیناسیون، به دلیل کارآیی اندک این واکسن در واکنش آنتیبادی، آمار بیماران کرونایی هم بالا رفت.
در حال حاضر واکسن سینوفارم از برنامه واکسیناسیون دبی خارج شده و کسانی که هر دو دز واکسن خود را زدهاند؛ از جمله کارگران ارزان خارجی مستقر در دوبی، تمایل دارند که دو دز واکسن فایزر-بایونتک هم دریافت کنند. دولت نیز برای تمامی بزرگسالان در این کشور، واکسن یادآور فایزر را ارایه میکند.
از سوی دیگر، بر اساس آمار وبسایت Property Finder با توجه به آمار بالای واکسیناسیون و نرخ پایین بهره، میزان املاک فروخته شده در دبی در ماه نوامبر، بیش از هر ماه دیگری در 8 سال گذشته بوده است.
همچنین قیمت املاک از سطح پیشاکرونا بالاتر رفته. تا ژوئن امسال، قیمتها، به ویژه با افزایش استقبال در بخش املاک لوکس، 2.5 درصد رشد ماه به ماه را تجربه کرد.
تحلیلگران، این وضعیت را به دلیل توقف در ساخت خانههای ویلایی و تورم در اروپای غربی ارزیابی میکنند که در کنار عوامل یاد شده از قبیل نرخ بالای واکسیناسیون و بهره بانکی پایین، موجب شده ثروتمندان چینی و هندی به سمت دفاتر باز در دبی روی بیاورند.
دولت نیز برنامههایی را آغاز کرده که این شیخ نشین را بیش از پیش برای سرمایهگذاران و بازدیدکنندگان خارجی جذاب کند. ویزاهای ده ساله جدید، امکانات بازنشستگی و کار فریلنسری و تحول در قوانین اسلامی از جمله این برنامههاست.
در تازهترین اقدام در رقابت با عربستان سعودی، امارات اعلام کرد که از ماه ژانویه و به منظور هماهنگی با کشورهای غربی، روزهای کاری هفته را از یکشنبه تا پنجشنبه، به دوشنبه تا پنجشنبه تغییر میدهد.
بر اساس دادههی منتشر شده از سوی شرکت STR میزان اشغال اتاقهای هتل در دبی، در اواسط ماه نوامبر از 90 درصد گذشته و شرکت هواپیمایی امارات نیز برآورد کرده که در روزهای پیش از تعطیلات سال نوی میلادی، بیش از 1.1 میلیون مسافر از ترمینالهای مسافری این شرکت عبور خواهند کرد.
همچنین بر اساس آمار شرکت ناوبری TomTom، ترافیک هفته اول دسامبر نیز در دبی از سطح سال 2019 فراتر رفته است.
این رشد حتی در زمینه تجارت با کشورهایی که رقبای قدیمی امارات محسوب میشوند؛ یعنی ایران و ترکیه نیز دیده میشود.
اختلافات سیاسی در سالهای گذشته، به تجارت بین این قدرتهای منطقهای آسیب زده بود. اما با گشایشهای اخیر در منطقه خاورمیانه در زمینه دیپلماسی، دیدارها و مذاکراتی در سطح مقامات بلندپایه بین امارات متحده عربی و ایران و ترکیه شکل گرفته است.
بر اساس آمارهای رسمی دولت ایران، بین ماههای مارس تا سپتامبر 2021 واردات ایران از امارات متحده عربی با 70 درصد رشد به 5.4 میلیارد دلار رسیده است. واردات امارات نیز از ایران، حالا به سطحی رسیده که پس از اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران در سال 2018 تا کنون بی سابقه بوده است.
تجارت بین امارات و ترکیه نیز با رشدی بیش از 100 درصدی در نیمه نخست سال جاری میلادی به 7.2 میلیارد دلار رسیده است.
رهبران تجاری ایرانی و ترک نیز میگویند با تنشزداییهای صورت گرفته، محدودیتها در اعطای مجوز و ویزا به آنها کاهش یافته است.
منبع:مرکز تجاری ایران در امارات