فرشید فرزانگان
عضو هیات مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات
بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی گمرک، در سال ۱۴۰۰ تا ماه گذشته حجم تجارت میان ایران و امارات متحده عربی به سطح ۱۵ میلیارد دلار رسیدهاست. پیشبینی میشود حجم نهایی مبادلات تجاری ایران و امارات در سال ۱۴۰۰ به ۱۶ تا ۱۷ میلیارد دلار برسد که عدد قابل توجهی است. با این آمار امارات در حجم کل تجارت دومین شریک تجاری ایران بعد از جمهوری خلق چین است و البته به عنوان صادرکننده به ایران امارات شریک اول تجاری ایران محسوب میشود و بخش مهمی مایحتاج لازم برای خطوط تولید از طریق امارات به ایران وارد میشود. امارات همچنین هاب منطقهای ترانزیت و لجستیک محسوب میشود؛ به همین دلیل ایرانیها میتوانند از طریق امارات به بازارهای شمال آفریقا و جنوب خلیج فارس دسترسی داشتهباشند و تجارت خود را از طریق امارات انجام دهند.
تاسیس مرکز تجاری ایران در امارات متحده عربی از چندین جهت اهمیت دارد. به اعتقاد من این مرکز میتواند یک هاب خیلی خوب برای بازاریابی منطقهای برای شرکتهای Young Generation یا کسب و کارهای جوان و دانشبنیان باشد؛ به این معنا که یک شرکت نوپا و کوچک میتواند با استفاده از امکانات این مرکز تجاری کار خودش را شروع کند، بازار هدفش را ارزیابی کند و اگر توانست بازاریابی موفقی داشتهباشد، میتواند کسب و کار خودش را توسعه دهد. امکانات اولیهای که مرکز تجاری ایران در امارات متحده عربی در اختیار این کسب و کارها میگذارد، آغاز یک تجارت را امن و سهل میکند.
علاوه بر این کسب و کارها از طریق مرکز تجاری ایران این فرصت را پیدا میکنند که از مشورت افراد باتجربه در حوزه تجارت با امارات بهرهمند شوند. متاسفانه در حوزه بازار امارات، اطلاعات غیرقابل اتکا و مخدوش زیاد وجود دارد که مرکز میتواند با ارائه اطلاعات دقیق این خلا را پر کند.
سومین مزیت این مرکز تجاری این است که چون به صورت هیبریدی تاسیس شدهاست و هم دفتر فیزیکی مستقر در امارات دارد و هم بخشی از خدماتش را به صورت آنلاین ارائه میدهد، اجازه میدهد که با کمترین هزینهها از برخی امکانات ویژه و نوین که به صورت مجازی ارائه میشود، امکان توسعه فعالیتهای تجاری را بهینهسازی کرد.
مطلب دیگر این است که این مرکز میتواند امکاناتی مانند مشاوران حقوقی به ویژه در زمینه عقد قرارداد، ثبت و راهانداری شرکتها را ارائه دهد. ویژگی مجتمع بودن خدمات مرکز تجاری این مساله را تضمین خواهد کرد که مشاورهها دقیق باشد و با حداقل هزینه در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
خدمت مهم دیگر مرکز تجاری ایران در امارات متحده عربی، کمک به یافتن شریک تجاری است. شریک تجاری که هم ممکن است خریدار کالاها ارائه شده از سوی کسب و کار باشد و هم اینکه میتواند از طریق رایزنیهای مستمر و جلسات B2B به شریک تجاری مستمر طرف ایرانی بدل شود.
من فکر میکنم که حضور مستقیم در بازار امارات بدون واسطه و به شکل هدفمند، شرکتها و به ویژه شرکتهای جوانتر را به اهداف تجاریشان نزدیکتر میکند. این شرکتها میتوانند با استفاده از زیرساختهای مرکز تجاری ایران، ظرفیتهای صادراتی خودشان را محک بزنند و در ادامه اگر توانستند کسب و کار خودشان را توسعه بدهند، تجارتهای بزرگتری را در بازار امارات آغاز کنند.
تا پیش از این دسترسی به اطلاعات بازار هدف در امارات، بسیار پراکنده و غیرمجتمع بود. متقاضیان تجارت با امارات که قصد داشتند تازه وارد این بازار شوند بخشی از اطلاعات خود را از اتاقهای بازرگانی دریافت میکردند و برخی اطلاعات را با بررسیهای میدانی یا دوستان آشنایان کسب میکردند. این اطلاعات به صورت غیرمتمرکز و پراکنده بود. حالا که این مرکز تجاری تاسیس شدهاست، میتواند اطلاعات هدفمند و متمرکزی را در اختیار متقاضیان تجارت با امارات قرار دهد. این مرکز توسط کسانی تاسیس شدهاست که بازار و وضعیت کسب و کارها در امارات را به خوبی میشناسند و میتوانند اطلاعات خوبی در اختیار شرکتها قرار دهند.
امکاناتی که مرکز تجاری ایران در نظر گرفتهشدهاست، از جمله اتاق جلسات، دفاتر مجازی، دفتر اشتراکی، آدرس پستی کسب و کار، دبیرخانه، شو روم محصولات و امثال این میتواند در تسهیل تجارت فعالان اقتصادی ایرانی با امارات بسیار موثر باشد. تحقیقات بازار و شناسایی بازار هدف، همواره ضعف عمده تجارت خارجی فعالان بخش خصوصی بود که میتواند با استفاده از این مرکز در امارات و مراکز مشابه در دیگر کشورها رفع شود.