جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در امارات متحده عربی علیرغم پیامدهای همهگیری «کووید-۱۹» که بر حجم سرمایهگذاری، تجارت و اقتصادهای جهانی سایه انداخته، طی سالهای گذشته به رشد قابل توجهی دست یافته است.
به گزارش مرکز تجاری ایران در امارات متحده عربی، آمار سرمایه گذاری در سالهای اخیر در کشور امارات نشان می دهد که روند جذب سرمایه در این کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس زیر ساخت ها و قوانین همچون اهن ربایی قوی در حال جذب سرمایه های خارجی است. با این حال سه بخش مهم اقتصاد بیش از همه مورد توجه قرار گرفته است که به ترتیب: صنعت، بهداشت و فناوری است.
بر اساس گزارش وزارت اقتصاد، ورودی سرمایهگذاری مستقیم خارجی به کشور طی ۱۰ سال ۲۰۱۲-۲۰۲۱ با رشد ۱۱۶ درصدی به ۲۰ میلیارد و ۶۶۷ میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ رسید که این رقم در سال ۲۰۱۲ در حدود ۹ میلیارد و ۵۶۶ میلیون دلار بوده که افزایشی معادل ۱۱.۱ میلیارد دلار را نشان می دهد.
نگاهی به روند سرمایه گذاری خارجی در امارات نشان می دهد که در سال ۲۰۱۳ ، ۹.۷۶۴ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۴، مبلغ سرمایه گذاری ۱۱.۰۷۱ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۵، ۸.۵۵ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۶، ۹.۶۰۴ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۷، ۱۰.۳۵۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸، ۱۰.۳۸۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹، ۱۷.۸۷۴ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۰، ۱۹.۸۸۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری شده است .
رتبه اول منطقه و ۱۹ جهانی
با توجه به رشد چشمگیر جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی، این کشور در میان گروه بیست کشور عمده ای که بیشترین جذابیت را برای جریان های سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارند، رتبه نوزدهم جهان را به خود اختصاص داده است، علاوه بر این، رتبه اول در جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی ورودی را در سطح غرب آسیا و در سطح منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و گروه کشورهای عربی به خود اختصاص داده است.
تراز سرمایهگذاری مستقیم خارجی انباشته دریافتی کشور نیز طی سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ با ۱۴۱.۶ درصد افزایش از ۷۱ میلیارد و ۲۰ میلیون دلار به ۱۷۱ میلیارد و ۵۶۳ میلیون دلار در سال گذشته رسیده است که نشان دهنده افزایش بیش از ۱۰۰.۵ میلیارددلاری در ۱۱ سال اخیر دارد.
جذابترین بخش ها برای سرمایه گذاری در امارات ؛ صنعت، بهداشت و فناوری
بر اساس گزارش بانک مرکزی امارات طی سالهای گذشته، تمامی بخشهای اقتصادی کشور رشد چشمگیری در جذب سرمایهگذاری مستقیم داشتهاند. نرخ رشد در بخش تولید ۱۳ درصد، در بخش بهداشت و درمان ۹ درصد ، در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات ۶ درصد و در بخش مالی، بانکی و بیمه ۴ درصد، در بخش املاک و مستغلات ۴ درصد، در بخش نفت و گاز ۳ درصد و در بخش خدمات ۲ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۲۰ داشته است.
این امارها نشان می دهد که صنعت همچنان در سال قبل برای سرمایه گذاران جذاب بوده است و در رتبه بعدی بخش بهداشت جذاب بوده و رتبه سوم نیز به بخش فناوری اختصاص یافته است.
در سطح جهانی، جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی جهانی در سال ۲۰۲۱ به ۱.۶ تریلیون دلار رسید که با رشد سریع ادغام ها و تملک ها در تأمین مالی پروژه های بین المللی، ۶۴ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۲۰ نشان می دهد.
البته در سال گذشته، اکثر کشورهای توسعهیافته شاهد افزایش سرمایهگذاری مستقیم خارجی بودهاند و جریانهای ورودی به ایالات متحده بیش از دو برابر شده و به ۳۶۷ میلیارد دلار رسیده است.
همچنین آمارها نشان می دهد که جریان سرمایه گذاری در اقتصادهای در حال توسعه حدود ۳۰ درصد افزایش یافته و به ۸۳۷ میلیارد دلار رسیده است که بالاترین سطح ثبت شده است. این افزایش عمدتاً ناشی از عملکرد رشد قوی در آسیا، بهبود نسبی در آمریکای لاتین و کارائیب و بهبود در آفریقا بوده است. همچنین سهم کشورهای در حال توسعه در جریان سرمایه گذاری های مستقیم جهانی بالای ۵۰ درصد باقی مانده است.